En 1899 un lletraferit castellonenc, Miguel Gimeno Puchades, poeta i dramaturg vocacional, creava “Tipografia Moderna” probablement la impremta valenciana literàriament més rellevant del segle XX. Gimeno Puchades, que en 1905 publicà tota la seua obra literària reunida en el llibre “Flors marcides”, deixarà poc a poc la direcció de l’empresa en mans del seu gendre Manuel Soler qui en 1933 es convertirà en propietari al rescatar-la després d’un període difícil.
Ja en els primers anys de vida “Tipografia Moderna” es la impremta que genera les obres més ambicioses de la ciència i la literatura valenciana. “Tratamiento de infección puerperal” (1903), “Caridad Heroica” (1904), “Nociones de aritmética” (1904), “Manual de Patología Interna”, “Manual de Obstetricia”, “Resumen de Anàlisis Química”,…….
Durant l’incivil conflicte de 1936-39, singularment en el temps en el que València fou Capital de la República, s’imprimiran en “Tipografia Moderna” obres d’Antonio Machado, León Felipe, Luís Cernuda, Gil-Albert, Max Aub (d’aquest ja havia publicat anteriorment llibres), Altolaguirre, Dámaso Alonso, Octavio Paz,….. i també serà lloc d’encontre d’intel·lectuals valencians (Pérez Contel, per exemple, que se’n va fer càrrec que continués la impremta eficaçment durant la guerra) i forasters que havien acudit a la ciutat (Cernuda i Octavio Paz es coneguern allí).
A partir dels anys 40 “Tipografia Moderna” es converteix en “Gráficas Soler” però continuant el model d’impremta que sap publicar amb una cura i qualitat molt elevada. També serà origen d’altres projectes nous i autònoms, encara que paral·lels, com Editorial Castalia, el nom de la qual recorda la procedència castellonenca del fundador.
Deixa un comentari